SI  EN

Aktualne objave in koristni članki

Ključ do boljše motorike, koordinacije in drže otrok

Akrobat vgradni trampolin
O skakanju na trampolinu oz. prožni ponjavi kroži veliko različnih prepričanj. Nekateri to aktivnost nadvse priporočajo in hvalijo njene pozitivne učinke, spet drugi pa svarijo, da je trampolin nevaren in da ni primeren za razvoj otroka. Kaj torej drži?
 
Dejstvo je, da laično oko pogosto ne vidi razlike v trampolinu kot igrači in trampolinu kot športnem rekvizitu, četudi je ta ogromna. Če govorimo o športnem rekvizitu, je ta brez dvoma odlično sredstvo za izboljšanje koordinacije in motorike pri otrocih.
 
Strokovnjaki Marmarske Univerze, šole za telesno vzgojo in šport v turškem Istanbulu so namreč izvedli študijo, kako redno skakanje na trampolinu vpliva na različne parametre fizične zmogljivosti otroka. Pred pričetkom izvajanja študije so postavili hipotezo, da bo trening na trampolinu izboljšal statično in dinamično ravnotežje, vertikalni skok in moč v nogah.
 
Treba je vedeti, da gre za prvo (znano) študijo o vplivu trampolina kot športnega rekvizita na razvoj otroka, sicer pa so se študije s trampolinom v »glavni vlogi« doslej v glavnem osredotočale na njegov vpliv na športnike – povečal naj bi njihovo zmogljivost in ravnotežje, primeren pa je tudi za rehabilitacijo po poškodbah in preprečevanje le-teh. Zaradi pomanjkanja raziskav na tem področju športni vzgojitelji in trenerji pogosto ne vedo za učinke trampolina na ravnotežje, mišično moč, vzdržljivost in koordinacijo.
 
Ravnotežje je pravzaprav sposobnost človeka, da ohrani stabilen položaj pri različnih motoričnih nalogah. Kadar želi ohraniti nek položaj, telo ne miruje, temveč nenehno izvaja neopazne ali opazne korekcijske gibe. Bolj je pri človeku razvita ta motorična sposobnost, manjše so amplitude korekcijskih gibov in ravnotežje se lažje ohranja. Dobro ravnotežje je pomembno tako pri vseh športih kot tudi v vsakdanjem življenju, razlikujemo pa statično in dinamično ravnotežje. Kot povesta že njuni imeni, pride statično ravnotežje do izraza pri ohranitvi ravnotežnega položaja v mirovanju, dinamično pa pri ohranitvi ravnotežnega položaja v gibanju.
 
Po 36 urah treninga opazni rezultati
 
V študiji je prostovoljno sodelovalo 28 dečkov, starih 9 in 10 let, ki se pred tem niso redno ukvarjali z nobenim športom oz. telovadbo. Približno polovica dečkov je opravila 12-tedenski trening na trampolinu, medtem ko kontrolna skupina, v kateri so bili preostali dečki, 12 tednov ni sodelovala pri nobeni športni aktivnosti. Treningi s trampolinom so potekali dvakrat tedensko po 1,5 ure (skupaj torej 36 ur).
 
Ob zaključku študije se je dinamično ravnotežje otrok, ki so redno skakali na trampolinu, povečalo kar za 63 odstotkov, poleg tega pa so se v primerjavi s otroci v kontrolni skupini bistveno izboljšala tudi njihovo sonožno statično ravnotežje in sonožni vertikalni skok. Izvajalci raziskave tudi domnevajo, da je napredek v sonožnem vertikalnem skoku posledica izboljšane tehnike skakanja, ki so jo dečki pridobili na trampolinu.
 
Vrhunski rekvizit za vrhunske rezultate
 
Če povzamemo rezultate študije, se v primeru treninga na trampolinu skok v višino poveča za 15,1 odstotka, skok v daljino pa za kar 18,8 odstotka.
 
Naj bo to košarka, nogomet, gimnastika, hokej ali katerikoli drug šport, bodo prednosti, pridobljene na športnem trampolinu, pripomogle k boljšim rezultatom, hkrati pa skrbele za boljšo stabilnost in prožnost sklepov in kosti.
 
Vaje na športnem trampolinu so usmerjene na spodnje okončine in zahtevajo kinestetično, vizualno in vestibularno dojemanje, statično in dinamično ravnotežje ter nadzor nad gibanjem. Pri vajah s trampolinom je pomembno kontrolirati pozicijo telesa v zraku v času skokov, nadzorovati pristanek in uporabljati pravilno tehniko skakanja. Odrivanje na trampolinu prav tako zahteva nenehno gibanje telesa, oči pa se morajo privaditi na različne perspektive. Rezultat vsega tega sta izboljšano prilagajanje in orientacija, da o napredku v koordinaciji sploh ne govorimo, zaključujejo strokovnjaki, ki so opravili raziskavo.
 
Trening na športnem trampolinu je torej učinkovita vadba za izboljšanje motorike pri otrocih, glede na rezultate pa strokovnjaki univerze profesorjem športne vzgoje in trenerjem različnih športov svetujejo uporabo trampolina tudi za izboljšanje drže in eksplozivnosti.
 
 

Aktualne objave

Spremljajte naše aktualne objave in koristne nasvete.
Preberi več

Mnenja naših naročnikov

Ker smo v Akrobatu zmeraj deležni pohval in zadovoljnih kupcev, vam predstavljamo nekaj mnenj naših zadovoljnih kupcev.
Preberi več

Sposobnosti in spretnosti otrok

Že od leta 2001 razvijamo sposobnosti in spretnosti otrok in odraslih in skrbimo za njihovo zdravje.
Preberi več

Navodila za montažo trampolinov

Oglejte si posnetke z navodili za montažo naših trampolinov
Preberi več

Zabava za vse

Prilagojeni potrebam otrok v razvoju, rekreativcem in vrhunskim športnikom.

Zdravje na prvem mestu

Prispevamo k varovanje hrbtenice in sklepov, boljši kondiciji in krepitvi zdravja.

Varnost in trajnost

Naši trampolini nudijo dolga leta brezskrbnih užitkov celotni družini.

Aktivno življenje

Od razvoja športnih veščin pri otrocih do treninga vrhunskih športnikov.

Kakovost materialov

Za maksimalno prožnost in odbojnost, zaščito pred udarci in nosilnost.

Zadovoljni kupci

Mnenja zadovoljnih kupcev so najboljše zagotovilo, da delamo dobro.

Garancija in servis

Nudimo do 2 leti garancije na trampoline in opremo, lasten servis in rezervne dele.
Copyright 2020, akrobat.si | O piškotkih | Privacy policy