SI  EN

Aktualne objave in koristni članki

Nasina raziskava: Skakanje na trampolinu predstavlja najboljšo vadbo za naš organizem

nasa-spacesuits-history-07-670x440-130503
Ameriška vesoljska agencija Nasa je v osemdesetih letih prejšnjega stoletja izvedla posebno študijo, s katero je želela ugotoviti, kakšna je najboljša vadba za rehabilitacijo astronavtov potem, ko so ti daljša časovna obdobja preživeli v vesolju, torej prostoru brez gravitacije. Astronavti namreč v 15 dneh bivanja v vesolju izgubijo tudi do 14 odstotkov svoje mišične mase, zato so pri Nasi želeli najti najboljši način telovadbe, da bi svojim junakom povrnili kondicijo.
 
Če greste v lokalni fitnes in poslušate tamkajšnje trenerje, ki razlagajo, kako uporabljati določene fitnes naprave, ali pa preberete napise na napravah, boste hitro videli, da je vsaka od teh naprav namenjena točno določenim skupinam mišic v telesu. Treba je torej uporabljati veliko različnih naprav, da lahko v celoti okrepimo ali rehabilitiramo naše telo. Dandanes sprejete vadbene metode niso dovolj celovite za telo astronavta, ki se je ravno vrnil iz breztežnega okolja. Nasa je iskala vadbo za celotno telo, torej takšno, ki bi cel organizem okrepila naenkrat – in našli so jo.
 
»Vadba na trampolinu je najbolj celovita in učinkovita oblika telovadbe, ki jo je razvil človek,« so sporočili strokovnjaki iz Nase, ki so delali na tem projektu.
 
Manj tveganja za poškodbe spodnjih okončin
 
Meritve pri rekreativnih tekačih so pokazale, da je gravitacijska sila, če jo merimo pri gležnju tekača, vedno dvakrat večja od te sile, merjene na hrbtu in čelu. S tem lahko razložimo zelo pogoste težave z gležnji in koleni pri športnikih. Ko je organizem utrujen, svojega dela ne opravlja več pravilno, pojavijo se nepričakovane sile na že tako utrujene mišice in ligamente, in tako lahko pride do poškodb.
 
Med skakanjem na trampolinu pa je sila G skoraj enaka na vseh treh točkah (gleženj, hrbet, čelo) in precej pod tistim pragom, ki bi pri zdravem posamezniku pomenil tveganje za razne poškodbe. Na ta način je možna vadba za celo telo, in to tako, da ni na stopala, gležnje in noge prav nobenega nepotrebnega pritiska, obenem pa se tudi primerno krepi vsak del našega telesa.
 
Trampolin učinkovitejše od teka
 
Izkazalo se je, da organizem ob vadbi na trampolinu ob enaki porabi kisika potroši bistveno več energije v primerjavi s tekom. Učinkovita raba vertikalnih sil pospeševanja in zaviranja zahteva več bio mehanskega dela z manj porabljene energije, posledično telo porabi manj kisika, manj obremenjeno pa je tudi srce.
 
Skakanje na trampolinu, dokler G sila ostane manjša od 4, je bilo v nekaterih primerih celo dvakrat bolj učinkovito od teka. Izkazalo pa se je tudi, da pri silah, večjih od 4 G, ni več znatne razlike v porabi kisika, če vadbo primerjamo s tekom. Kljub temu pa spodnje okončine ostajajo bistveno manj obremenjene kot pri teku, zato skakanje na trampolinu predstavlja manjše tveganje za poškodbe ter velja za varen način telovadbe.
 
Da ne bo pomot – govorimo o športnih trampolinih
Skakanje na trampolinu je torej odličen način vadbe, s katerim se krepi celoten organizem. Pri tem pa ne gre metati v isti koš poceni, nekakovostnega trampolina-igrače in pa trampolina kot športnega rekvizita, ki sicer je nekoliko višjega cenovnega razreda, a pomeni tudi, da bo posameznik (otrok ali odrasel) na njem dosegel optimalno vadbo brez nepotrebnih in nezdravih obremenitev spodnjih okončin.
 
 

Aktualne objave

Spremljajte naše aktualne objave in koristne nasvete.
Preberi več

Mnenja naših naročnikov

Ker smo v Akrobatu zmeraj deležni pohval in zadovoljnih kupcev, vam predstavljamo nekaj mnenj naših zadovoljnih kupcev.
Preberi več

Sposobnosti in spretnosti otrok

Že od leta 2001 razvijamo sposobnosti in spretnosti otrok in odraslih in skrbimo za njihovo zdravje.
Preberi več

Navodila za montažo trampolinov

Oglejte si posnetke z navodili za montažo naših trampolinov
Preberi več

Zabava za vse

Prilagojeni potrebam otrok v razvoju, rekreativcem in vrhunskim športnikom.

Zdravje na prvem mestu

Prispevamo k varovanje hrbtenice in sklepov, boljši kondiciji in krepitvi zdravja.

Varnost in trajnost

Naši trampolini nudijo dolga leta brezskrbnih užitkov celotni družini.

Aktivno življenje

Od razvoja športnih veščin pri otrocih do treninga vrhunskih športnikov.

Kakovost materialov

Za maksimalno prožnost in odbojnost, zaščito pred udarci in nosilnost.

Zadovoljni kupci

Mnenja zadovoljnih kupcev so najboljše zagotovilo, da delamo dobro.

Garancija in servis

Nudimo do 2 leti garancije na trampoline in opremo, lasten servis in rezervne dele.
Copyright 2020, akrobat.si | O piškotkih | Privacy policy