SI  EN

Aktualne objave in koristni članki

Trampolin je dobra terapija

Medy120 Mlad fant je skakal zunaj na trampolinu gor in dol ves dan. Ni delal prevalov ali skakal na kolena ali zadnjico, ampak se je samo osredotočal na ritem skakanja gor in dol. Zanimivo je bilo opazovati njegovo osredotočenost in kontrolo vedoč, da je pred kratkim prejel diagnozo avtizma. Zanj je bilo to gibanje prav tisto, kar je v tistem trenutku potreboval, s tem pa je gradil svoje telo in misli.
 
Znanost vse bolj poskuša razumeti kompleksnost motenj v razvoju možganov. Po izkušnjah strokovnjakov in družin, ki se srečujejo s tem problemom, naj bi motnje avtističnega spektra povzročale težave s socialnimi interakcijami, verbalno in neverbalno komunikacijo in ponavljajočim se obnašanjem. Ljudje, diagnosticirani z avtizmom, lahko zelo dobro funkcionirajo in so akademsko nadpovprečno inteligentni ali pa se soočajo s težkimi motnjami, ki jim ne dovoljujejo samostojnega življenja.
 
Ker so simptomi avtizma različni, so individualne terapije in prilagojeni pristopi edina pot. Terapija, ki se začne že pri dveh letih starosti, lahko pomaga pri težavah v govoru in fizičnem razvoju, saj takrat možgani potrebujejo največ stimulacije za pravilen razvoj.  
 
Otroci z avtizmom se borijo z nečim, kar se imenuje zavedanje gibanja. To pomeni, da imajo težavo pri interpretaciji občutkov iz mišic, sklepov in vezi. V primerih, v katerih so lahko bodisi premalo zaznavni na dotik, saj se lahko nenehno dotikajo predmetov ali pritiskajo premočno pri pisanju ali barvanju. Ravnotežje je pomembno za zaznavanje gibanja v telesu in izhaja iz stimulacije notranjega ušesa, ki nastane s spremembo položaja glave in se prenaša skozi vezi, sklepe in mišice.
 
Otroci z normalnimi zaznavnimi procesi občutijo vse dražljaje enostavno, medtem ko drugi ne. Iz tega razloga nekateri otroci z avtizmom hodijo nenavadno, saj njihovo telo ne razume dražljajev, ki jih prejme pri gibanju.
 
Druga večja težava je prevelika ali premajhna občutljivost na gibanje in ravnotežje. Ali so iskalci vznemirjenja in s težavo sedijo ali pa potrebujejo pomoč pri vzdrževanju ravnotežja. Trampolin je eden od načinov gibanja, ki jim pomaga pri uravnavanju teh težav.
 
Za otroka z avtizmom je treba poiskati tudi sredstva za spopadanje s stresom ali anksioznostjo. Po navadi se išče nekaj, kar otroka umiri. V tem trenutku je dobro poseči po trampolinu, bodisi zunanjem, vrtnem, bodisi manjšem notranjem trampolinu, saj se s skakanjem otrok umiri, stopnja stresa, ki bi lahko v najhujših primerih privedla do živčnega zloma, pa se mu zmanjša. Trampolin lahko uporabljate tudi kot nagrado za dobro opravljeno delo ali nalogo. Zato se mnogi profesionalni terapevti in starši vse bolj poslužujejo terapij s trampolinom.
 
Obstajata dve vrsti terapij, ki se lahko izvajata na trampolinu. Delovna terapija obravnava fizične in motorične sposobnosti, še posebno tiste, ki bodo pripomogle k otrokovim sposobnostim v življenju. Fizična terapija pa bo izboljšala njihov mišični tonus, ravnotežje in koordinacijo.
 
Ponavljajoča stimulacija odboja od skakalne površine pomaga telesu brati impulze, ki jih samo telo ni bilo sposobno interpretirati. Mnoge učilnice za pomoč otrokom z avtizmom imajo na voljo majhen sobni trampolin, ki ga lahko učenci kadarkoli čez dan uporabljajo. Otroci se učijo štetja skokov, sledenja smeri, kjer se izvaja kakšna aktivnost, izvajanja različnih vzorcev skakanja, trampolin pa lahko služi tudi kot nagrada za lepo obnašanje.
 
Ritmična spodbuda pomirja otroke in jim pomaga uskladiti njihove zaznavne sisteme.
Kot pravijo pri organizaciji Autism Speaks, je trampolin eden od kosov opreme, s katerim se otrokom izboljšajo tako možganski procesi kot tudi organiziranost dohodnih podatkov preko fizičnega gibanja. Trampolin je veliko organizacij in strokovnjakov priporočilo kot učinkovito terapevtsko sredstvo na področju avtizma.
 
V podjetju Akrobat se pri razvoju trampolinov predvsem usmerjamo v zdrav razvoj otrok. Posebno področje pa zajema tudi terapije otrok s posebnimi potrebami. Terapevtski trampolini so prilagojeni otrokom, ki potrebujejo pomoč pri ravnotežju in koordinaciji in tudi tistim, ki potrebujejo pomiritev.
 
Trampolin je zabava za vso družino in spodbuja telesno kondicijo, vendar je še posebno pri posameznikih z avtizmom lahko odločilni dejavnik pri njihovem razvoju možganov. Dandanes je zelo pomembno, da se pri otrocih z avtizmom uporablja ustrezna oprema in to v čim zgodnejšem otroštvu, saj jim bo pomagala premagovati mnoge izzive v življenju. 

Aktualne objave

Spremljajte naše aktualne objave in koristne nasvete.
Preberi več

Mnenja naših naročnikov

Ker smo v Akrobatu zmeraj deležni pohval in zadovoljnih kupcev, vam predstavljamo nekaj mnenj naših zadovoljnih kupcev.
Preberi več

Sposobnosti in spretnosti otrok

Že od leta 2001 razvijamo sposobnosti in spretnosti otrok in odraslih in skrbimo za njihovo zdravje.
Preberi več

Navodila za montažo trampolinov

Oglejte si posnetke z navodili za montažo naših trampolinov
Preberi več

Zabava za vse

Prilagojeni potrebam otrok v razvoju, rekreativcem in vrhunskim športnikom.

Zdravje na prvem mestu

Prispevamo k varovanje hrbtenice in sklepov, boljši kondiciji in krepitvi zdravja.

Varnost in trajnost

Naši trampolini nudijo dolga leta brezskrbnih užitkov celotni družini.

Aktivno življenje

Od razvoja športnih veščin pri otrocih do treninga vrhunskih športnikov.

Kakovost materialov

Za maksimalno prožnost in odbojnost, zaščito pred udarci in nosilnost.

Zadovoljni kupci

Mnenja zadovoljnih kupcev so najboljše zagotovilo, da delamo dobro.

Garancija in servis

Nudimo do 2 leti garancije na trampoline in opremo, lasten servis in rezervne dele.
Copyright 2020, akrobat.si | O piškotkih | Privacy policy